L’Assemblea de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera aprova la Carta Alimentària, com a document de compromís cap a un sistema alimentari més just, saludable, sostenible i resilient.

El dimecres 26/6 va tenir lloc l’Assemblea de l’Associació Espai Agrari de la Baixa Tordera a Palafolls, en la que, entre d’altres temes, es va aprovar la Carta Alimentària de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera com un pas cap a l’Estratègia Alimentària d’aquest territori. 

La Carta Alimentària és un document de principis que s’ha elaborat de forma participativa amb entitats i persones del territori d’àmbits molts diferents vinculats a l’alimentació (salut, educació, producció, turisme, cuina, pesca, joventut, comerç, distribució, territori o indústria) mitjançant tallers, entrevistes i una enquesta oberta a la ciutadania. El resultat és un document en el que, a partir dels principis com l’alimentació sostenible, l’economia social, la governança alimentària, la proximitat o la salut i equitat, es concreten els reptes que el territori de la Baixa Tordera té per a avançar cap a un sistema alimentari més just, saludable i sostenible, d’entre els que es poden destacar la necessitat de reforçar el sector productor, el comerç en circuit curt, el sentiment de pertinença, la promoció de dietes saludables i de cultura alimentària, la reducció del malbaratament o la coordinació entre administracions i actors.


Un cop aprovada la Carta, es compartirà per tal que entitats i administracions de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera s’hi puguin adherir.

A l’Assemblea també es va fer seguiment de la resta d’actuacions en curs a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

Visita a la planta de compostatge de Malla, un projecte que pot ser un referent per l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

El passat 13 de juny, una delegació de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT) i la Diputació de Barcelona, encapçalada pel Sr. Xesco Gomar, president delegat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, i el Sr. Francesc Alemany, president de l’EABT, va fer una visita a la planta de compostatge de Malla, amb l’objectiu de conèixer aquesta instal·lació, activa des de fa poc més d’un any i gestionada per la Mancomunitat la Plana, on es composta la fracció orgànica dels residus de 13 municipis d’Osona i s’obté un compost de molt bona qualitat agronòmica. Durant la visita, representants de la Mancomunitat La Plana van explicar el procés de compostatge i la funcionalitat de les instal·lacions.

A l’Espai Agrari de la Baixa Tordera hi ha la voluntat de valorar l’oportunitat d’una instal·lació de compostatge, que permeti gestionar subproductes agraris i que es dimensioni per donar servei a les explotacions d’horta del territori, oferint un compost de qualitat que serveixi per aportar matèria orgànica i nutrients al sòl. Aquesta estratègia circular pot contribuir a la sostenibilitat de l’activitat agrària, a nivell econòmic i ambiental,  amb una reducció de costos per les explotacions hortícoles i un menor impacte respecte la utilització de fertilitzants convencionals.

Tanquem la preinscripció al Cicle de Producció Agroecològica amb 15 aspirants apassionats!

La diversitat d’interessos reflecteix un creixent compromís amb un futur sostenible

Estem contents d’anunciar, que s’ha tancat la preinscripció al Cicle de Producció Agroecològica amb un total de 15 preinscrits. Aquesta dada és una prova clara de l’interès i la motivació creixent per construir un futur més sostenible i respectuós pel medi ambient.

Dels 15 preinscrits, onze són nois i quatre són noies, demostrant la diversitat de gènere en l’interès per l’agroecologia. Aquesta participació variada aporta una àmplia gamma de perspectives i enriquirà significativament l’experiència educativa del cicle.

Nou dels participants provenen de municipis de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, incloent Tordera, Blanes, Palafolls i Malgrat. A més, quatre preinscrits vénen d’altres municipis del Maresme com Mataró, Sant Pol i Calella, mentre que els dos restants són de Barcelona i La Selva. Aquesta diversitat geogràfica reflecteix l’atractiu i la rellevància regional del cicle.

Els preinscrits també presenten una varietat en la seva formació prèvia: vuit venen d’estudiar l’ESO, tres d’altres cicles formatius i quatre del Pla de Formació i Inserció (PFI). Aquesta combinació de trajectòries educatives enriquirà la dinàmica de l’aula, permetent l’intercanvi d’experiències i coneixements diversos.

Ara, esperem el període de la matrícula, que es realitzarà en dues etapes: del 17 al 22 de juliol i del 2 al 6 de setembre. Assegureu-vos de revisar tots els detalls necessaris per a la matrícula a través del següent enllaç: https://agora.xtec.cat/iesmalgrat/.

Reunions de treball amb els ajuntaments per treballar els resultats de l’Estudi deRec i Drenatge de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

A la tardor, es treballarà amb la pagesia per recollir-ne l’opinió i posicionament.

Recentment s’han fet sessions de treball amb els municipis de Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera i Santa Susanna, per exposar els resultats de l’Estudi de rec i drenatge de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera realitzat l’any 2023 per la consultora ENIGEST.

L’estudi, que parteix de la inquietud del sector agrari per millorar la gestió hídrica del territori i en particular el drenatge, té com a principals resultats un inventari de la xarxa de drenatge existent, la detecció de punts crítics on cal resoldre problemàtiques de drenatge i propostes per la millora de la xarxa, a partir d’analitzar el seu funcionament en l’actualitat. De l’estudi en destaca també l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg per part de la pagesia de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i els usos de l’aigua de l’aqüífer per sectors, on es posa de manifest que gairebé el 80% de l’aigua extreta és per a usos domèstics o industrials. L’estudi ha recollit el coneixement territorial dels pagesos i pageses, a partir d’un conjunt ampli d’entrevistes i reunions de treball.

De les sessions de treball amb els ajuntaments i del treball que es farà més endavant amb la pagesia en resultarà un recull de propostes per millorar la gestió hídrica del territori que l’Espai Agrari de la Baixa Tordera portarà a l’Agència Catalana de l’Aigua.

Identificar els productes de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera per donar més valor als productes locals

A l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, i d’acord amb el Pla de Gestió i Desenvolupament d’aquest territori, començarà pròximament la tasca de cercar aquells productors i productores que volen donar a conèixer que els seus productes són fets en aquest territori, identificant-los amb el distintiu de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

L’objectiu és transmetre als consumidors i a la ciutadania els valors associats als productes d’aquest espai agrari: proximitat, saber fer i professionalitat de la pagesia, qualitat, frescor, alimentació saludable, cura del territori, entre d’altres, i reforçar així el posicionament d’aquests productes als punts de venda i donar més eines a les empreses agràries per incrementar la seva rendibilitat.


El distintiu de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera es vol implantar també en punts de venda i restauració on els pagesos i pageses d’aquest espai agrari comercialitzen els seus productes.


Si ets productor/a de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i estàs interessat a utilitzar el distintiu per als productes d’aquest territori, posa’t en contacte amb nosaltres a través del telèfon/ Whatsapp 666 54 17 28.