La implementació de marges florals ha permès la reducció d’insecticides fins a un 29%

La implementació de marges florals, especialment amb calèndules, ha permès controlar les plagues de manera biològica, fomentant la biodiversitat i reduint l’ús de químics en els cultius de la Baixa Tordera.

Entrevista a Jordi Ariño, responsable de la Federació Selmar

Què va motivar la Federació Selmar a implementar marges florals per al control de plagues a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera?

Doncs va ser degut a la dificultat cada cop mes manifesta de controlar les plagues exclusivament amb l’ús d’insecticides, i per impulsar l’adaptació cap a mètodes mes d’acord amb el respecte al medi ambient i la biodiversitat.

Podries explicar-nos com funcionen els marges florals per controlar de manera biològica les plagues dels cultius? Quin paper té la calèndula en aquest procés?

Els marges florals fan la funció d’atraure, sobretot durant el període de floració, a tot tipus d’insectes, una part dels quals actuaran com a depredadors o parasitosis de les plagues dels cultius. Al mateix temps, utilitzaran aquests marges com a font d’alimentació i refugi pels adults. La calèndula és especialment important per atraure el depredador Macrolophus pygmaeus, una espècie clau en el control d’algunes de les plagues dels nostres cultius.

Quins són els principals beneficis que heu observat des de la implementació dels marges florals, tant en termes de reducció de tractaments químics com de millora de la qualitat dels cultius?

Sobretot hem apreciat beneficis en la reducció de l’ús d’insecticides. El tenim quantificat en un 26% quan els marges estan formats per diverses espècies i en un 29% en marges formats només per calèndules.

Com ha afectat aquesta tècnica sostenible la biodiversitat local i quins canvis específics heu notat en l’ecosistema de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera?

S’ha passat d’una situació de marges sense vegetació, que anomenem “nets”, amb els problemes d’erosió que això pot comportar, a veure cada cop més presència de marges florals propers a les parcel·les de cultiu. Aquest fet ha portat a un augment de la biodiversitat d’insectes beneficiosos, així com una millora en l’estructura del sòl que beneficia les comunitats dels ecosistemes del mon rural.

Quines són les principals dificultats o desafiaments que heu trobat en el procés d’implementació i manteniment dels marges florals, i com els heu superat?

En general el sector agrícola ha vist sempre les “males herbes” com a competidores dels seus cultius i com una presència que “embruta” les parcel·les i finques. Davant d’això, la principal dificultat ha estat convèncer-los de la bonança de determinades plantes i de la millora en el control de plagues.

Una altra dificultat afegida és gestionar correctament aquelles espècies que millor s’adaptin a les condicions climàtiques i de gestió agronòmica a les diferents zones.

Cal Cosinet: De la terra a la brasa

En Jordi i la Marta són l’ànima de Cal Cosinet, un restaurant on podràs tastar els productes de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera! 

Descendents d’hostalers, es van conèixer treballant darrere la barra i així vam començar dues històries: la seva i la de Cal Cosinet.

Aquesta braseria, que va restar tancada durant anys, va reviure gràcies al seu esforç el desembre del 2020. Avui, Cal Cosinet continua llaurant un compromís amb els productes de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera a través de la seva gastronomia única. El seu lema “de la terra a la brasa” no és només una frase, sinó una filosofia del seu dia a dia.

Cal Cosinet és més que un restaurant; és un testimoni de l’autèntica tradició gastronòmica cuinada amb productes excel·lents. Els productes que cultiven al seu propi hort formen la base dels seus plats, assegurant una experiència culinària fresca i autèntica per a tothom.

Directament de la terra a la taula, cada plat de Cal Cosinet parla per si mateix. Descobreix la riquesa dels sabors locals! 

Els pots trobar al Veïnat de Sant Daniel, 19, a Tordera.

Què trobem ara al camp? Una visita a l’Horta Soms

Hem pogut visitar en Jaume Soms de l’Horta Soms per conèixer de primera mà quins són els productes que estan cultivant actualment i quins seran els protagonistes dels pròxims mesos.

L’Horta Soms és una empresa familiar amb tres generacions dedicades al cultiu d’horta. Situats al Pla de Grau de Malgrat de Mar, un territori privilegiat i únic, es defineixen com una empresa petita i de proximitat que treballa per oferir un producte de qualitat. Aquesta estructura i filosofia permeten aprofitar al màxim les característiques excepcionals del seu entorn.

En Jaume ens va explicar que actualment estan cultivant i produint diversos productes:

  • Cogombre: Aquest cultiu està en plena producció, oferint cogombres frescos i cruixents.
  • Varietats de tomata: A l’interior dels hivernacles, cultiven tomata cor de bou, tomacó i pera. Els hivernacles permeten una major producció i protecció del producte.
  • Carabassó: Cultivat a l’exterior.
  • Enciam: Diverses varietats com “trocadero” i “maravilla” estan creixent a bon ritme.

De cara als pròxims mesos, en Jaume ens va comentar que podrem trobar al camp col, xicoria i escarola. A més, ens va ensenyar amb orgull la sembra de la famosa mongeta del ganxet, que tindrà la seva primera collita el novembre. Sens dubte, és un dels productes més esperats i típics de la zona de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.