Salut i Cuina: Explorant el Vincle amb les Cuineres de Kilòmetre0.cat

Júlia Navarro, de kilometre0.cat, explica com la cuina mediterrània i els aliments de temporada i proximitat afavoreixen la nostra salut i benestar

La relació entre la salut i la cuina és cabdal. La cuina transforma els aliments, fent-los adequats per al nostre organisme. Sense cuinar-los, alguns no els podríem consumir. Mètodes de cocció com el forn, el vapor o la planxa mantenen les propietats dels aliments i són més saludables que fregir-los.

Els països del Mediterrani són coneguts per la seva dieta, considerada una de les millors del món pels seus efectes positius sobre la salut. Un dels elements més importants d’aquesta dieta és l’ús de l’oli d’oliva a la cuina. També són essencials les fruites i verdures fresques, llegums, cereals, fruits secs, peix fresc, aus, i un consum moderat de carn vermella i productes làctics.

És fonamental que les racions d’aliments s’ajustin a les necessitats de cada persona i a cada etapa de la vida. Els aliments de temporada i proximitat es recullen i arriben al consumidor amb poc temps, poc manipulats i amb les seves propietats intactes. Aquests aliments aporten nutrients d’alta qualitat, afavoreixen una dieta variada, donen suport a petits productors i a l’economia local, i tenen un menor impacte ambiental.

Comprar a la plaça i als mercats locals crea vincles entre les persones, la qual cosa contribueix positivament al benestar emocional i a la salut de la població.

Temporada de Carabassa a la Baixa Tordera

Parlem amb Abel Unió de Can Saleta sobre les varietats de carabassa, els reptes del seu cultiu i la seva importància a la dieta mediterrània.

A la Baixa Tordera, la temporada de carabassa és un moment destacat per a l’agricultura local, amb diverses varietats cultivades per productors com Can Saleta. Segons ens explica Abel Unió, tot i que la carabassa del violí o cacauet és la més popular, també conreen altres varietats com la de fer sopa o la de cabell d’àngel. A més, cultiven la carabassa de Santiago, que utilitzen per a crear artesania. A la imatge adjunta, es poden veure exemplars de carabasses del violí i de Santiago, aquestes últimes ja preparades com a cantimplores artesanals.

El cultiu de la carabassa, explica Unió, no és complicat, però requereix certes condicions. La plantació es realitza a l’abril, un cop passat el risc de glaçades. A Can Saleta, planten una mica més tard que a la costa, ja que, al trobar-se endinsats al Montnegre, les temperatures són més fredes i el risc de gelades és major. La carabassa necessita un bon nivell de sol, aigua i un terra ric en nitrogen, a més d’elements com fòsfor i potassi. Per preparar els camps, a Can Saleta eviten l’encoixinat i prefereixen treballar la terra de forma superficial per controlar les males herbes. També apliquen fems de vaca per aportar el nitrogen necessari perquè les plantes creixin saludables i amb unes arrels profundes.

Pel que fa als reptes del cultiu, Unió explica que la carabassa no és una excepció dins del sector agrícola enfront dels efectes del canvi climàtic. Les temperatures elevades en moments crítics del cultiu poden afectar la producció, reduint-ne la qualitat i el rendiment. A més, en èpoques de sequera, la carabassa és un cultiu exigent en aigua, un recurs que, si escasseja, pot posar en risc la collita. A nivell cultural, Unió també observa que, malgrat que la carabassa forma part de la dieta mediterrània, aquesta tradició es va perdent entre les noves generacions.

La carabassa ofereix múltiples possibilitats culinàries. Des d’una crema de carabassa tradicional fins a plats més creatius com rodanxes de carabassa amb bacó i roquefort al forn, amb una mica d’imaginació, aquest producte local pot enriquir una gran varietat de receptes, aportant sabor i salut a la cuina.

El projecte d’hort d’Humana a Tordera

Així funciona el projecte dels horts comunitaris a Tordera, una iniciativa de la Fundació Humana per fomentar la integració social i l’agricultura ecològica

La Fundació Humana, coneguda per la seva tasca en la gestió de roba de segona mà, ha engegat un projecte innovador a Tordera que connecta comunitats a través de l’agricultura. Tot i que molts associen Humana exclusivament amb la recollida de roba, l’entitat destina una part dels seus recursos a projectes de cooperació internacional en salut, educació i agricultura a l’Àfrica, Llatinoamèrica i Àsia. Ara, des de fa una dècada, la fundació també impulsa projectes a nivell local amb el programa 3C: Cultivem el Clima i la Comunitat.

A Tordera, Humana gestiona un dels cinc horts comunitaris que l’entitat ha desenvolupat a Catalunya i Madrid. Aquest projecte social busca integrar diferents col·lectius locals i fomentar la convivència i el respecte per la natura. L’Ajuntament de Tordera ha cedit un terreny on quinze usuaris treballen i aprenen tècniques d’horticultura ecològica.

El procés de selecció d’aquests usuaris de vegades es realitza  en col·laboració amb serveis socials, buscant una representació diversa de la societat local. Això permet que els participants, provinents de diversos àmbits i orígens, puguin crear vincles i compartir experiències, generant un espai de relació i aprenentatge mutu.

Els usuaris del projecte reben formació mensual durant dos anys, en aspectes clau de l’horticultura, com el calendari de sembra, les associacions de cultius, la fertilitat del sòl i el compostatge, entre altres temes. Durant els dos anys del projecte per cada participant, no només aprenen a conrear la terra, sinó que també adopten hàbits alimentaris més saludables i adquireixen els coneixements necessaris per gestionar el seu propi hort en el futur.

A més dels coneixements agrícoles, l’hort ofereix als participants una via per desconnectar de la rutina diària i alleujar l’estrès. Com explica en Jordi, responsable del projecte, molts usuaris troben en aquest espai un lloc terapèutic on poden centrar-se en l’hort, compartir converses i deixar de banda les preocupacions.

El projecte no només produeix productes ecològics, sinó que també genera una gran satisfacció personal. Els participants s’emporten a casa el fruit directe del seu treball, la qual cosa resulta altament gratificant i permet als usuaris gaudir d’una connexió amb el seu esforç i dedicació.

El projecte d’hort d’Humana a Tordera exemplifica com una iniciativa local pot tenir un impacte significatiu en la vida de les persones, creant comunitats més fortes i promovent valors sostenibles. 

Per saber més informació sobre el projecte fes clic aquí!

Comença la diagnosi del sistema alimentari a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Amb la primera reunió de treball del grup motor tècnic dels ajuntaments de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera el passat 9/10 a Malgrat de Mar,  ha començat una nova etapa per avançar vers l’estratègia alimentària de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

Aquest grup de treball compta amb  persones de diferents perfils dels ajuntaments de Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna i Tordera, fet que permet tenir visions complementàries des dels àmbits de l’economia, el medi ambient, la societat, la cultura i la salut necessàries en la implementació de la diagnosi del sistema alimentari.

La diagnosi del sistema alimentari de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera,  és un pas dins del camí vers l’Estratègia Alimentària de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera,  que ha de permetre conèixer la situació de l’alimentació, en sentit ampli, en aquest territori, i ha de contribuir a curt termini a definir el Pla de d’Acció per assolir els compromisos de la Carta Alimentària aprovada el passat mes de juny. I sempre amb l’objectiu d’avançar vers un sistema alimentari més sostenible, saludable, equitatiu, resilient i de proximitat.

Dia Internacional de la Dona Rural – Entrevista a l’Esther d’Hortalisses Pi

Descobrim la història d’una dona pagesa que ha superat obstacles i trenca estereotips a la pagesia de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Quan fa que et dediques a la pagesia?

Des dels 25 anys que m’hi dedico.

Quines van ser les dificultats que vas trobar a l’iniciar-te?

Fa 25 anys, els obstacles eren probablement molt semblants als d’avui. Vaig començar de zero, amb préstecs, terres de lloguer i tres anys seguits de tempestes o nevades fortes al Maresme, a més d’invasions de senglars. Aquestes adversitats van afectar molt els cultius de maduixa, i en lloc de progressar, vam retrocedir fins que vaig haver de plegar perquè la situació es va tornar insostenible. Des d’aleshores treballo a Hortalisses Pi amb la família de la meva parella.

La pagesia tradicionalment ha estat un món masculinitzat. Consideres que el fet de ser dona t’ha suposat un repte afegit per fer-te un lloc? Com ho has afrontat?

En el meu cas, soc dona però no m’he sentit mai inferior. Potser perquè les meves àvies ja eren valentes i emprenedores, i he après tant de les coses que van fer bé com de les que es podien millorar. He sigut mare treballadora, i amb la meva parella ens hem anat organitzant per tirar endavant, carregant bessons amunt i avall quan era necessari. Ell m’ha acompanyat en els encerts i errors, i mai m’he sentit discriminada. Això encara m’ha fet sentir més forta com a dona.

Quins creus que són els avantatges i desafiaments específics de ser una dona pagesa avui dia? Hi ha alguna xarxa de suport o col·lectius de dones pageses amb qui col·laboris?

A Hortalisses Pi, la presència femenina sempre ha estat important, des que el meu sogre es va casar amb la Susan. Deien que treballava més que un home, però la descripció correcta seria que treballava com una dona, perquè, després de plegar del camp, la feina continuava a casa. Aquella generació ho va patir molt més. Gràcies a elles, avui som més lliures, tot i que, si ens fixem al nostre voltant, encara sorprèn veure que el masclisme persisteix.

Actualment, a casa ens repartim la feina: qui arriba primer, fa el dinar! A l’empresa hi som el Simó Pi, la Joanna Pi, en Pol i jo en l’àmbit familiar, a més de quatre noies que considerem com de la família i que s’encarreguen de la selecció i atenció a la venda directa. Els nois s’encarreguen de les feines dels camps. Avui dia, hi ha una xarxa molt forta de dones al sector agrari i ramader, com el col·lectiu Dones Món Rural, que us recomano conèixer.

La manca de relleu generacional és un dels grans problemes de la pagesia avui dia. Quins valors consideres més importants transmetre a les noves generacions que es vulguin dedicar a l’agricultura i garantir-ne la continuïtat?

Tenim dos fills que tenen 23 anys. L’Aina ha estudiat ciències mediambientals i en Pol ha fet un cicle formatiu d’agricultura ecològica, tenint clar que volia quedar-se al camp amb nosaltres. Té la sort de comptar amb una empresa agrícola familiar que ha progressat amb el temps i segueix avançant, però això no evita que continuem treballant moltes hores amb dedicació i esforç.

A què ha d’estat disposat un jove que es vulgui dedicar a l’agricultura?

A suportar fred, calor i llargues jornades. La constància és clau, tot i que cal ser conscient que actualment tot suposa una despesa considerable i assumir els costos és difícil. A l’inici, amortitzar crèdits, pagar el planter, el lloguer, el personal i els fitosanitaris pot ser un problema. Des que sembres fins que reculls, passa molt de temps i no tens sou. Avui dia, més que treballar al camp, el pagès ara treballa amb el quadern de camp.

Crec que és fonamental que hi hagi persones valentes, mogudes per la il·lusió, a qui se’ls pugui donar el suport necessari per fer-ho possible. Estem parlant que els aliments de les properes generacions poden estar en mans de multinacionals. Actualment, ja hi ha grups inversors en aquest sector.

La sequera generalitzada està afectant de manera molt directa el vostre sector. Com està impactant al vostre dia a dia, i quines estratègies esteu adoptant per fer-hi front?

Per sort la sequera de moment no l’hem acusat, però nosaltres ja fa més de 30 anys que reguem amb el sistema gota a gota, i també fem cultiu hidropònic. Aquests sistemes permeten un estalvi important d’aigua, ja que només es rega just on està la planta. Tanmateix, si arribés una sequera més seriosa, seria un problema greu.

Crec que la majoria de persones fem un mal ús de l’aigua. Amb l’augment de la densitat de població, hi ha més rentadores, piscines i indústries que no fan un estalvi adequat. Els aliments haurien de ser prioritaris, però fins que no en falti, la gent no li donarà prou valor.

Productes de temporada a l’inici de la tardor 

Amb l’arribada de la tardor, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera s’omple de productes locals i de temporada

En Jordi Torres, de la Cooperativa Agrària Baixa Tordera, ens ha destacat alguns dels aliments que podem trobar aquests dies: carabassa del cacauet o del violí, moniatos, patates i tomata de penjar rodona i de punteta. També destaca la varietat de fesols secs com els fesols del ganxet, molt típics de la nostra zona. I del bitxo, a més de cigrons petits i figues coll de dama, amb les quals es preparen melmelades.

A més, ens recorda que el most ja s’està utilitzant per omplir botes i fer vi, així com per preparar arrop, una de les postres tradicionals de pagès. Els làctics, com matons, recuits i formatges, també tenen un lloc destacat, juntament amb la mel del Pla dels Anyells i les ametlles que produeix la mateixa cooperativa. 

Aquests són només alguns dels productes de temporada que trobareu, produïts pels pagesos i pageses de l’espai agrari, que segueixen impulsant una producció de proximitat i sostenible.

Consumeix localment i gaudeix de tot el que la terra ens ofereix aquesta tardor!

Oberta la recepció de propostes per la contractació del subministrament de dos autoclaus de 80L, inclosos accessoris i instal·lació, per l’obrador compartit del’Espai Agrari de la Baixa Tordera situat a Blanes

L’Associació Espai Agrari de la Baixa Tordera obre un procés de contractació relatiu al subministrament de dos autoclaus de 80L, inclosos accessoris i instal·lació, per l’obrador compartit de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera situat a Blanes.

Les empreses interessades poden presentar les seves propostes fins a les 00:00h del dia 15/10, a l’adreça electrònica espaiagraribaixatordera@gmail.com .

A continuació podeu trobar la documentació tècnica i administrativa del contracte, així
com tots els models de documents a emplenar necessaris per poder optar a la
contractació.

Qualsevol consulta es pot adreçar a l’adreça de correu electrònic espaiagraribaixatordera@gmail.com
Palafolls, a 1 d’octubre de 2024