La mongeta del ganxet, un dels productes estrella a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Hem entrevistat en Santi Manresa, de Can Gaget, productor i soci de la cooperativa de Tordera, on també forma part del consell rector. Manresa és un dels majors productors de fesols secs, especialment mongeta del ganxet i altres varietats locals i antigues.

Quines característiques diferencials té la mongeta del ganxet en comparació amb altres varietats?

La mongeta del ganxet es caracteritza pel seu gust suau i la seva textura cremosa. És famosa pel seu ganxo, que li dona nom, tot i que jo no soc gaire consumidor perquè, a casa, en fèiem molt sovint i me’n vaig cansar un xic! Em centro més en la producció que en el consum.

Quins són els principals reptes en el seu cultiu?

És una llegum bastant delicada. Abans es cultivava més d’hora, ja que antigament s’havien de pagar els lloguers per Tots Sants i ja s’havia collit la mongeta. Ara, la collita es retarda gairebé un mes. El cultiu de la mongeta de canya, en particular, és molt laboriós i crec que està en perill d’extingir-se. La producció cada vegada és menor i el consum també, ja que és principalment gent gran qui la compra.

Es nota una baixada en el consum?

No tant, perquè també ha disminuït la producció. Això sí, crec que en uns anys veurem la mongeta del ganxet molt més cara. L’envelliment del sector agrícola és un altre repte; l’edat mitjana del pagès és alta, i no sé qui quedarà d’aquí a deu anys per continuar aquest cultiu.

Com ha evolucionat la demanda en els últims anys? Ha augmentat el reconeixement de la seva qualitat i singularitat?

Encara que la producció ha disminuït, la mongeta del ganxet és molt reconeguda per la seva qualitat. A més, cada cop es valora més que sigui produïda localment. Tot i això, les dificultats econòmiques del passat, com el preu baix pagat al productor, han fet que molts deixessin de conrear-la.

Quines condicions climàtiques i de terreny són favorables per a la mongeta del ganxet?

La terra de gresa que tenim aquí és ideal, ja que és lleugera i permet una bona transpiració. El sauló del Montseny també és molt característic. Al Vallès, per exemple, es cultiva en terrenys d’argila i també dona bons resultats. Climàticament, les mongetes s’han de regar al principi, quan se sembren a l’agost, però a la tardor, si hi ha prou humitat, no cal regar tant. Tot i això, les pluges excessives poden fer que les mongetes surtin tacades.

Quin paper tenen la sostenibilitat i les pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi ambient en la vostra producció?

Jo no hi tiro res, només algun herbicida al començament, i segons l’any, per controlar les males herbes, però no utilitzo insecticides. A més, la recollida es fa a mà.

La mongeta del ganxet està vinculada a la cuina tradicional catalana. Quin plat destacaries amb elles?

El que recordo més de petit és la mongeta amb cansalada. Les fèiem, però, amb mongetes del bitxo. Recordo aquella textura tan cruixent i característica. 

Tens alguna anècdota relacionada amb el cultiu i la producció de la mongeta?

El meu pare havia produït mongetes tota la vida. Era un pagès 100%. Jo, en canvi, em dedicava a la maquinària de construcció, però després de la crisi vaig decidir redirigir la meva carrera cap al camp. Ara, els meus fills també sembla que s’interessen per la maquinària agrícola, així que potser tindrem relleu generacional.

La producció de mel a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Descobrim els detalls i reptes de la producció de mel a la Baixa Tordera, on la diversitat de flora i el respecte pel benestar de les abelles són fonamentals.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera és el lloc de producció d’una mel especial, rica en matisos gràcies a la diversitat de plantes que floreixen simultàniament en aquesta zona. Segons Marc Bigas, apicultor de la zona, aquí es produeix mel de flors, ja que no hi ha grans floracions d’una única espècie. Aquesta varietat confereix a la mel un gust suau i agradable, un color clar i una ràpida cristal·lització, característiques úniques que la diferencien d’altres mels.

La gestió de les abelles varia segons l’estació. Durant la primavera, les abelles es mantenen a Tordera per treballar en la reproducció, renovació de cera i recol·lecció de mel, que s’extreu al maig. A principis de juny, es desplacen cap al Ripollès per aprofitar les floracions de juliol, com la del til·ler i altres plantes de prats. Després de l’estiu, les abelles tornen a Tordera per passar-hi l’hivern, adaptant-se així a les condicions de cada lloc i temporada.

Per Bigas, l’apicultura és una activitat naturalment sostenible que contribueix a la pol·linització dels ecosistemes. La mel produïda a la Baixa Tordera es ven principalment al consumidor local, mantenint una producció limitada que respecta el benestar de les abelles. A diferència d’altres pràctiques, els abellars no es sobrecarreguen, assegurant que les abelles treballin sense estrès ni pressió.

El sector apícola viu una situació crítica. Segons explica Bigas, factors com la presència de la vespa asiàtica, la resistència de la Varroa als tractaments, el canvi climàtic, i la competència deslleial de mels adulterades estan posant en perill la viabilitat de l’apicultura. Aquestes problemàtiques fan que la venda de mel a un preu just sigui cada cop més difícil.

Davant d’aquesta realitat, Bigas destaca la importància de comprar mel local i de confiança. En el seu cas, l’apicultura no és la seva activitat principal, ja que actualment no seria viable econòmicament, però la passió per les abelles i la seva protecció el motiven a continuar. Els seus clients valoren la dedicació que hi ha darrere de cada pot de mel i entenen el paper essencial de les abelles en la conservació del medi ambient.

La quarta gamma, un dels productes estrella de la Cooperativa Progrés Garbí a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

La Cooperativa Progrés Garbí aposta per la quarta gamma amb productes frescos i llestos per consumir, responent a la demanda d’aliments saludables i de qualitat.

La Cooperativa Progrés Garbí, compromesa amb la innovació en el sector agrícola i l’alimentació saludable, ha convertit els productes de quarta gamma en un dels seus productes estrella.

La quarta gamma fa referència a productes frescos, com les amanides i altres vegetals, que es processen lleugerament per mantenir-ne la frescor i fer-los pràctics i llestos per al consum. Aquest tipus de producte permet als consumidors gaudir d’aliments saludables amb la comoditat de no haver de preparar-los des de zero.

A Progrés Garbí, a més de les amanides, també produeixen carabassa tallada i envasada al buit en bosses de 400 grams, una opció pràctica i versàtil per a la cuina. Les amanides i la carabassa es preparen amb ingredients frescos i de proximitat, seleccionats directament dels seus camps. Els productes es netegen, tallen i envasen en condicions controlades per garantir-ne la qualitat i la seguretat, mantenint les propietats dels aliments i assegurant que arribin al consumidor en les millors condicions.

Els productes de quarta gamma de Progrés Garbí responen a la demanda creixent d’alimentació saludable en el dia a dia. Amb un estil de vida cada cop més accelerat, els consumidors busquen opcions nutritives que no requereixin temps de preparació. 

En definitiva, la quarta gamma de Progrés Garbí ha esdevingut una opció pràctica i de confiança per als consumidors que volen gaudir de productes frescos, saludables, d’alta qualitat i de proximitat.