Hortalisses Pi: Productes de proximitat amb distintiu de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Hortalisses Pi és una empresa agrícola familiar amb una llarga trajectòria en el cultiu d’hortalisses fresques i de qualitat a Santa Susanna. Amb quatre generacions dedicades a la terra, aquesta empresa combina tradició i innovació per oferir productes de temporada, cultivats de manera sostenible i respectant el cicle natural de les plantes.

Ara, quan visitis l’agrobotiga d’Hortalisses Pi, hi trobaràs el distintiu de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, que informa que els productes han estat conreats dins d’aquest territori. Això assegura als consumidors que estan comprant aliments de proximitat, frescos i amb traçabilitat directa del camp a la taula.

Distintiu de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

L’objectiu d’aquest distintiu és posar en valor la feina dels productors locals i facilitar als consumidors la identificació dels productes cultivats dins de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

A la botiga d’Hortalisses Pi, hi trobaràs una gran varietat d’hortalisses de temporada, recollides al punt òptim de maduració. 

Comprar productes de KM0 i de temporada, significa apostar per la pagesia local i contribuir a la dinamització del territori. Visita la seva agrobotiga a Santa Susanna i emporta’t a casa els millors productes de la terra, directes del camp a la taula!

LABALMA: Cuina per emportar amb essència local a Blanes

Cuina per emportar amb ingredients de proximitat i receptes que evolucionen amb la temporada

LABALMA, ubicada al centre de Blanes, és un restaurant que combina la tradició amb la innovació, oferint plats per a tots els gustos. El seu valor diferencial és la cuina per emportar, feta amb cura i amb productes de proximitat, perquè els clients puguin gaudir dels millors sabors allà on vulguin. 

L’actualització constant del seu receptari garanteix que cada plat sigui una experiència única, sempre elaborat amb ingredients frescos i de temporada. Des dels clàssics de la cuina catalana fins a creacions més modernes, LABALMA ofereix un ampli ventall de propostes que respecten la qualitat i l’essència dels aliments. 

Aquest establiment és una gran opció per a qui busca menjar de qualitat, elaborat amb productes locals i pensat per satisfer tant els amants de la gastronomia tradicional com aquells que volen descobrir noves combinacions de sabors.

Amanida de pop amb productes de proximitat – @labalma_blanes

Els productes de Conca de la Tordera SCCL: qualitat, proximitat i sostenibilitat

Un compromís amb el territori i els consumidors

A la cooperativa Conca de la Tordera, la producció agrària és sinònim de proximitat, frescor i compromís amb l’economia local. La cooperativa treballa per oferir productes de temporada de gran qualitat, establint una relació directa entre els productors i els consumidors. A més, aposta per una cadena de distribució més curta, que permet reduir els intermediaris i garantir aliments més frescos a les llars i establiments de la zona.

El respecte pel medi ambient també és una prioritat, amb iniciatives com la reducció de l’ús del plàstic en els envasos i la certificació de qualitat en totes les fases de producció.

La cooperativa produeix una àmplia varietat d’hortalisses que es poden trobar durant tot l’any en diferents formats:

  • Tomacó: Un dels productes estrella. Es comercialitza en diferents formats, incloent-hi les ristes cosides a mà (únics a Catalunya), en malles d’1 kg i en envasos de paper per minimitzar l’ús del plàstic. 
  • Porro: Disponible en safates de 500 g sense fulla ni arrel, així com en manats sencers o a granel.
  • Hortalisses de fulla: Inclou enciams trocadero i fulla de roure, així com bledes i espinacs, disponibles a granel i en manats.
  • Bràssiques: Amb col tipus milan i bròquil verd, dues opcions molt valorades per la seva qualitat i versatilitat a la cuina.

Els productes es distribueixen tant a botigues especialitzades com a grans superfícies. Es poden trobar a: 

  • La botiga de la cooperativa a Palafolls, 
  • Supermercats com Alcampo, Caprabo, bonÀrea, Consum, Carrefour, Bon Preu i Condis.
  • Centres educatius i entitats de la zona, fomentant una alimentació saludable i de proximitat a les escoles.

La cooperativa aposta per una producció sostenible i amb certificacions que garanteixen tant la qualitat com el respecte pel medi ambient. Disposa de certificacions com Global G.A.P., Producció Integrada, ISO 22000 i el segell de producte de proximitat, que avalen la seguretat i sostenibilitat dels seus aliments.

Amb aquesta filosofia de treball, Conca de la Tordera es posiciona com un referent en la producció d’hortalisses de qualitat, apostant per la sostenibilitat i el consum responsable.

Dones i agricultura: el projecte de La Vinya de Can Crosas

Sílvia, impulsora d’una agrobotiga que dona valor als productes de proximitat

En el marc del Dia Internacional de la Dona, posem el focus en el paper de les dones a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, un sector on la seva tasca sovint queda invisibilitzada. Més enllà de les titulars d’explotacions agràries, moltes dones hi tenen un paper fonamental, assumint responsabilitats en la gestió, comercialització i dinamització del sector.

Un exemple d’aquesta realitat és el projecte de La Vinya de Can Crosas, a Palafolls, impulsat per la Sílvia i en Ramon. Tot i que ella no venia d’una família pagesa, el seu vincle amb l’agricultura va començar fa gairebé trenta anys, quan va conèixer en Ramon.

Tot i això, el camí no va ser fàcil. Entre els intermediaris, les dificultats econòmiques del sector i fenòmens extrems com el temporal Glòria, la situació es va complicar fins al punt que la pagesia convencional no els donava prou rendiment per continuar.

“Durant uns anys vaig haver de buscar feina en un altre sector, però en Ramon es trobava cada cop més desmotivat. La pagesia estava en una situació complicada, i entre tota la família vam decidir donar una empenta al projecte i apostar per una alternativa diferent.”

Fa tres anys van posar en marxa l’agrobotiga de La Vinya de Can Crosas, un espai on venen els seus propis productes que cultiven, i també els d’altres pagesos del territori. L’objectiu és garantir un canal de comercialització just, on els productors reben un marge més alt i el consumidor pot accedir a productes frescos, de temporada i de proximitat.

El projecte ha crescut fins al punt que ara ella s’encarrega de la logística de la botiga i de la gestió mentre en Ramon segueix treballant la terra, juntament amb altres treballadors.

“Ara mateix, aquest projecte ens ha permès tirar endavant, però també ha beneficiat el sector. La gent volia una iniciativa així, comprar directament del camp i de temporada, i per a la pagesia és una oportunitat per aconseguir un preu just pels seus productes.”

La història de La Vinya de Can Crosas és només un exemple del paper clau que tenen les dones en el sector agrari. Segons dades del darrer cens agrari (2020), a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera només un 13,5% de les explotacions tenen una dona com a titular, enfront del 86,5% d’homes.

Però més enllà d’aquestes xifres, moltes dones són imprescindibles en el dia a dia de les explotacions agràries, sovint en tasques poc visibles, però igualment essencials per al bon funcionament del sector.

En aquest Dia Internacional de la Dona, volem posar en valor la seva feina, la seva constància i la seva capacitat d’adaptació en un sector ple de reptes. Iniciatives com la de La Vinya de Can Crosas demostren que les dones no només treballen la terra, sinó que també lideren projectes, transformen models i fan possible una agricultura més sostenible i de proximitat.

El cultiu de calçots a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Els calçots són un dels productes estrella de l’hivern i de principis de primavera, una tradició gastronòmica que s’ha convertit en tot un símbol de la cuina catalana.

 A l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, aquest cultiu ha estat present durant dècades gràcies a les condicions òptimes del territori, on el clima suau i la qualitat del sòl afavoreixen la seva producció.

El conreu del calçot requereix paciència i tècnica. La seva producció comença amb la sembra de la llavor de ceba, que més tard es trasplanta per iniciar el procés de calçat, és a dir, anar cobrint els brots amb terra per afavorir el seu creixement en forma allargada i tendra. Aquesta tècnica, juntament amb l’ús de terres fèrtils i un reg controlat, permet obtenir un calçot dolç i de textura suau, característiques molt apreciades pels consumidors.

Molts productors de l’EABT han apostat pel cultiu del calçot com una alternativa per diversificar la seva producció, portant-lo als mercats locals, restaurants i directament als consumidors a través de la venda directa o les agrobotigues.

Un d’aquests productors és La Vinya de Can Crosas, a Palafolls. A l’agrobotiga de La Vinya de Can Crosas, a més de vendre’ls crus, van començar a oferir-los cuits i llestos per menjar. La iniciativa ha tingut una gran acollida i actualment, cada cap de setmana,  preparen al voltant de 10.000 calçots, a més dels que venen en fresc. Cuinats de manera tradicional, es presenten en caixes de porexpan que conserven la temperatura durant tres hores, permetent que els clients gaudeixin d’una calçotada autèntica sense complicacions.

Aquesta opció és perfecta per a aquelles persones que no disposen de l’equip necessari per coure’ls a casa, ja que es necessita una bona flama, sarments o fusta com el bruc per aconseguir el sabor i la cocció perfecta. La comoditat de tenir-los ja preparats ha fet que molts restaurants i entitats confiïn en La Vinya de Can Crosas per oferir calçotades de qualitat.

Cuinant els calçots a La Vinya de Can Crosas

L’aposta pel calçot a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera és un reflex de com la pagesia s’adapta a les necessitats del mercat i manté vives les tradicions. Gràcies a la feina dels productors, aquest producte de temporada arriba any rere any a llars i restaurants de la zona, oferint una experiència gastronòmica autèntica i de proximitat.

Si vols gaudir de calçots frescos i de qualitat, aposta pels productors de la Baixa Tordera i dona suport a la pagesia local.

Una primavera plujosa: previsions de meteorologia a la carta

Una estació inestable i canviant, amb un paper clau per a la gestió agrària

Si ets pagès, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera posa al teu abast un servei gratuït de previsions i alertes agrometeorològiques específic del territori. Inscriu-t’hi fent clic aquí.

Les previsions meteorològiques per a la primavera del 2025 a la Baixa Tordera apunten a un escenari de pluges freqüents i episodis meteorològics destacables. Segons les tendències estacionals facilitades per Taiko Meteorologia, els mesos de març, abril i maig tindran precipitacions per sobre de la mitjana climàtica, fet que pot tenir un impacte significatiu en l’activitat agrícola del territori.

El mes de març es preveu amb poques situacions d’anticicló, fet que pot afavorir l’arribada de borrasques i la formació de pluges recurrents. La segona quinzena del mes podria portar una llevantada o un temporal de pluges que afectaria els camps de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. A més, encara hi ha risc d’entrades fredes que podrien provocar gelades tardanes, amb afectació especial per als conreus més sensibles.

Tot i que l’abril tindrà algun període tranquil sota la influència de l’anticicló, en general es preveu un mes molt plujós. Les precipitacions podrien ser generoses i ajudar a fer saó als camps, millorant la retenció d’aigua del sòl i reduint la necessitat de regs addicionals. A mesura que avanci el mes, s’espera una transició cap a pluges més irregulars en forma de ruixats i tempestes.

El mes de maig estarà marcat per l’augment de les tempestes, especialment al nord-est de Catalunya, que puntualment podrien arribar a la Baixa Tordera. Aquestes tempestes poden venir acompanyades de calamarsa, fet que pot suposar un risc per a la producció agrícola. Les primeres jornades de calor diürna podrien fer acte de presència, tot i que no s’esperen calorades prematures.

Davant d’aquesta primavera canviant, els serveis de previsions meteorològiques són una eina clau per als pagesos de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. A través de l’APP i la pàgina web de Taiko Meteorologia, es poden consultar butlletins hora a hora amb informació detallada sobre:

  • Reducció de regs en funció de les pluges previstes.
  • Condicions de proliferació de fongs segons la humitat i la temperatura.
  • Estat del sòl per determinar si està enfangat i evitar complicacions amb la maquinària agrícola.

A més, s’ha implementat un canal de WhatsApp que envia butlletins els dilluns, dimecres i divendres per facilitar l’accés a la informació meteorològica de manera ràpida i directa.

Les previsions també indiquen que aquesta primavera estarà marcada per diverses alertes meteorològiques. Entre els riscos principals hi ha:

  • Pluges intenses i temporals de llevant amb vent i precipitacions abundants.
  • Gelades tardanes que poden afectar la producció agrícola.
  • Episodis de tempestes i calamarsa amb impacte desigual als camps.

Aquestes alertes es comunicaran amb la màxima antelació possible a través de WhatsApp i l’APP de Taiko Meteorologia, incloent-hi un mapa específic de l’Espai Agrari amb el grau de perill per a cada municipi.

Cada divendres, quinzenalment, s’actualitzen les tendències meteorològiques a tres setmanes vista, oferint una visió general de les temperatures i els episodis de pluja previstos. Aquesta informació permet als pagesos planificar millor la seva activitat i optimitzar recursos, minimitzant els riscos associats a fenòmens meteorològics inesperats.