Sílvia, impulsora d’una agrobotiga que dona valor als productes de proximitat
En el marc del Dia Internacional de la Dona, posem el focus en el paper de les dones a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, un sector on la seva tasca sovint queda invisibilitzada. Més enllà de les titulars d’explotacions agràries, moltes dones hi tenen un paper fonamental, assumint responsabilitats en la gestió, comercialització i dinamització del sector.
Un exemple d’aquesta realitat és el projecte de La Vinya de Can Crosas, a Palafolls, impulsat per la Sílvia i en Ramon. Tot i que ella no venia d’una família pagesa, el seu vincle amb l’agricultura va començar fa gairebé trenta anys, quan va conèixer en Ramon.
Tot i això, el camí no va ser fàcil. Entre els intermediaris, les dificultats econòmiques del sector i fenòmens extrems com el temporal Glòria, la situació es va complicar fins al punt que la pagesia convencional no els donava prou rendiment per continuar.
“Durant uns anys vaig haver de buscar feina en un altre sector, però en Ramon es trobava cada cop més desmotivat. La pagesia estava en una situació complicada, i entre tota la família vam decidir donar una empenta al projecte i apostar per una alternativa diferent.”
Fa tres anys van posar en marxa l’agrobotiga de La Vinya de Can Crosas, un espai on venen els seus propis productes que cultiven, i també els d’altres pagesos del territori. L’objectiu és garantir un canal de comercialització just, on els productors reben un marge més alt i el consumidor pot accedir a productes frescos, de temporada i de proximitat.
El projecte ha crescut fins al punt que ara ella s’encarrega de la logística de la botiga i de la gestió mentre en Ramon segueix treballant la terra, juntament amb altres treballadors.
“Ara mateix, aquest projecte ens ha permès tirar endavant, però també ha beneficiat el sector. La gent volia una iniciativa així, comprar directament del camp i de temporada, i per a la pagesia és una oportunitat per aconseguir un preu just pels seus productes.”
La història de La Vinya de Can Crosas és només un exemple del paper clau que tenen les dones en el sector agrari. Segons dades del darrer cens agrari (2020), a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera només un 13,5% de les explotacions tenen una dona com a titular, enfront del 86,5% d’homes.
Però més enllà d’aquestes xifres, moltes dones són imprescindibles en el dia a dia de les explotacions agràries, sovint en tasques poc visibles, però igualment essencials per al bon funcionament del sector.
En aquest Dia Internacional de la Dona, volem posar en valor la seva feina, la seva constància i la seva capacitat d’adaptació en un sector ple de reptes. Iniciatives com la de La Vinya de Can Crosas demostren que les dones no només treballen la terra, sinó que també lideren projectes, transformen models i fan possible una agricultura més sostenible i de proximitat.