Actualitat en relació a la sequera

A l’espera d’una tardor que pugui contribuir, encara que no sigui molt, a pal·liar la situació de sequera, la situació persisteix en escenari d’alerta.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera és un espai referent en la producció d’horta a nivell de Catalunya, i on també es produeixen conreus extensius i ramaderia. Aquesta producció d’aliments de proximitat no es pot entendre sense el reg, amb el que els pagesos i pageses del territori utilitzen l’aigua per produir aliments, amb tots els beneficis que això comporta a nivell econòmic, social i ambiental pel territori.

En aquest àmbit, el reg es fa amb sistemes molt eficients, i les empreses van fent adaptacions a nivell de conreus i tecnologia per ser-ho més encara.

En aquest context, caldrà veure si la tardor portarà una millora de la situació. De moment, a nivell d’aqüífer es va notant la progressiva disminució dels nivells que s’havien recuperat a la primavera amb les pluges, sense arribar encara al nivell assolit en moments de sequera més forta.

La pagesia segueix demanant que es tingui en compte el seu paper cabdal i estratègic en la producció d’aliments i l’esforç d’eficiència fet, per adaptar les mesures de restricció, previstes al Pla de Sequera, a la realitat i les possibilitats del sector.

L’escenari actual de sequera és d’alerta i cal que la ciutadania seguim atents i, en la mesura del possible, fem el millor ús possible de l’aigua. El temps, cronològic i  meteorològic, marcarà si els propers escenaris consoliden una millora de la situació.

Dades de l’estat del piezómetre: S-32 (Palafolls)

Per saber-ne més de la gestió de l’aigua llegeix aquest article.

Inici del curs al cicle formatiu d’agroecologia de l’INS Ramon Turró a Malgrat de Mar

Els alumnes del CFGM de Producció Agroecològica comencen un nou curs amb projectes a la finca i noves incorporacions a l’equip docent.

L’Institut Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar va donar inici al curs del cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) en Producció Agroecològica el passat 12 de setembre, amb 14 nous alumnes provinents de les comarques del Maresme, la Selva i el Vallès. D’aquests nous estudiants, dues són noies i la resta nois, tots amb l’objectiu d’endinsar-se en l’aprenentatge de l’agricultura ecològica i sostenible. A segon curs, es compta amb 8 alumnes. El  grau disposa d’un equip docent format per tres professors, incloent-hi una nova incorporació procedent de Vidreres.

En Xavi Fontanet, coordinador del CFGM de Producció Agroecològica, ens va destacar els projectes amb què els alumnes han començat el curs. “A la finca, hem estat collint les carabasses i els melons cultivats durant l’estiu, i ara estem preparant els camps d’horta per plantar els cultius de tardor-hivern. Un cop madurs, aquests productes seran collits per ser comercialitzats en un circuit intern entre el professorat de l’institut dins d’un projecte de producció i comercialització conjunta” va explicar Fontanet. Aquest projecte permet als estudiants viure tot el cicle de producció i comercialització de forma pràctica, contribuint així a la seva formació integral.

A més, es preveu incorporar noves gallines al galliner de la finca, fent que s’hagi de preparar i mantenir-lo net. Els alumnes també seguiran fent el manteniment de les plantes aromàtiques i dels arbres fruiters que complementen la diversitat del projecte agroecològic de l’institut.

Pel que fa al cicle formatiu de jardineria, 15 alumnes han iniciat les pràctiques a la finca agrícola i a l’hivernacle situat davant de l’institut. Entre els projectes més destacats d’aquest any, es troba l’enjardinament d’un espai de repòs i descans a la finca, una iniciativa que contribuirà a la millora de les instal·lacions.

A més de les activitats a la finca, els alumnes també participen en tasques de manteniment al Molí de la Sal de Malgrat de Mar, gràcies a un conveni signat entre l’institut i l’ajuntament. Aquesta col·laboració permet als estudiants aplicar els seus coneixements en un entorn real i contribuir a la preservació del patrimoni local.

Amb aquests projectes, l’INS Ramon Turró i Darder reforça el seu compromís amb l’educació pràctica i l’aprenentatge de valors vinculats a la sostenibilitat, el respecte pel medi ambient i l’economia local.

Les tendències meteorològiques de la tardor 2024

Un període dinàmic amb pluges abundants i episodis de fred. TaikoMeteorologia ens ofereix una visió del que ens espera aquesta tardor.

Segons TaikoMeteorologia, aquesta tardor es preveu força dinàmica, amb episodis de pluges intenses i variacions climàtiques notables. Per estar preparat/ada davant d’aquests canvis, si ets pagès o pagesa, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera t’ofereix un servei gratuït i especialitzat d’informació i alertes meteorològiques, proporcionat per TaikoMeteorologia. Inscriu-te gratuïtament a aquest servei fent clic en aquest enllaç

A continuació desgranem la previsió per als pròxims mesos: 

Octubre 2024: Continuaria el dinamisme de setembre i amb la tardor en plena efervescència sembla que podrien arribar borrasques actives, sense descartar algun temporal de vent i pluges a l’Espai Agrari. Això no vol dir que tot el mes sigui inestable, ja que també hi hauria treves anticiclòniques, però no esperem que s’allarguin massa. Els estacionals indiquen quantitats de pluja abundants o dins la mitjana i temperatures superiors a l’habitual amb algun últim estiuet.

Mapes previsió Octubre 2024

Novembre 2024: Els novembres dels últims anys han resultat ser més plujosos que els octubres. Enguany podria succeir un escenari semblant amb algunes tongades de ruixats, possibilitat de les últimes tempestes de la temporada i sense descartar algun temporal de pluges de llevant com el que simbolitzen els mapes d’anomalies de precipitació. Tampoc faltarà la clàssica setmana d’estabilitat, anticicló i temperatures suaus i, per tant, que les precipitacions mensuals puguin ser superiors a la mitjana no vol dir que estigui tot el mes plovent. Les temperatures mensuals neutres, o dins la mitjana, ens fan pensar en la primera entrada freda de la temporada amb un tast d’hivern, en principi sense fredorades prematures, que compensarien alguns dies més suaus.

Mapes previsió Novembre 2024

Desembre 2024: Sembla que la inestabilitat podria anar de més a menys. Al principi de mes, o cap al pont de la Puríssima, encara podria formar-se algun episodi de pluges, però després el temps milloraria, com passa estadísticament. Els anticiclons serien més freqüents i ocuparien gran part de la Península. El pas de fronts atlàntics deixaria pluges escasses per trencar una mica la monotonia. Temperatures poc fredes per les dates amb un ambient de tardor i baixes probabilitats d’onades de fred.”

Mapes previsió Desembre 2024

En conclusió, segons TaikoMeteorologia la tardor de 2024 es preveu dinàmica i canviant, amb una combinació d’episodis de pluges abundants, especialment a l’octubre i novembre, i períodes més tranquils gràcies a l’efecte dels anticiclons. Malgrat alguna possible irrupció de fred cap al novembre, les temperatures es mantindrien relativament suaus per l’època, amb un ambient típicament tardoral. L’entrada de desembre marcarà una transició cap a l’estabilitat, amb menys pluges i un clima més temperat.