Actualitat en relació a la sequera

Sistema de reg per degoteig
Sistema de reg per degoteig

A l’espera d’una tardor que pugui contribuir, encara que no sigui molt, a pal·liar la situació de sequera, la situació persisteix en escenari d’alerta.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera és un espai referent en la producció d’horta a nivell de Catalunya, i on també es produeixen conreus extensius i ramaderia. Aquesta producció d’aliments de proximitat no es pot entendre sense el reg, amb el que els pagesos i pageses del territori utilitzen l’aigua per produir aliments, amb tots els beneficis que això comporta a nivell econòmic, social i ambiental pel territori.

En aquest àmbit, el reg es fa amb sistemes molt eficients, i les empreses van fent adaptacions a nivell de conreus i tecnologia per ser-ho més encara.

En aquest context, caldrà veure si la tardor portarà una millora de la situació. De moment, a nivell d’aqüífer es va notant la progressiva disminució dels nivells que s’havien recuperat a la primavera amb les pluges, sense arribar encara al nivell assolit en moments de sequera més forta.

La pagesia segueix demanant que es tingui en compte el seu paper cabdal i estratègic en la producció d’aliments i l’esforç d’eficiència fet, per adaptar les mesures de restricció, previstes al Pla de Sequera, a la realitat i les possibilitats del sector.

L’escenari actual de sequera és d’alerta i cal que la ciutadania seguim atents i, en la mesura del possible, fem el millor ús possible de l’aigua. El temps, cronològic i  meteorològic, marcarà si els propers escenaris consoliden una millora de la situació.

Dades de l’estat del piezómetre: S-32 (Palafolls)

Per saber-ne més de la gestió de l’aigua llegeix aquest article.

COMPARTIR