Els efectes del fred en els conreus de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Manta tèrmica
Manta tèrmica

L’impacte de les baixes temperatures en els cultius i les estratègies per minimitzar els danys segons Jordi Ariño, de la Federació Selmar.

El fred és un factor determinant en l’agricultura, especialment a l’horta de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. Tot i que en alguns casos les baixes temperatures poden beneficiar determinats cultius, en d’altres poden causar estralls i afectar la producció. Alguns dels cultius més sensibles a les gelades són el tomàquet i el pèsol, que es poden veure perjudicats per baixades brusques de temperatura durant l’hivern i inicis de primavera.

El tomàquet (Solanum Lycopersicum L.) És un dels cultius més vulnerables, especialment quan el seu trasplantament als hivernacles es realitza a mitjans o finals de febrer. Quan la temperatura baixa de 0 °C, les plàntules presenten un color morat característic a les fulles. Tot i que les plantes es poden recuperar si la temperatura no ha descendit massa, el fred pot afectar la correcta formació del primer pom floral, fet que repercuteix negativament en la collita i genera pèrdues econòmiques als pagesos.

El pèsol (Pisum sativum) també queda afectat. Quan les temperatures baixen per sota de 0 °C durant un temps prolongat, les tavelles poden mostrar taques blanques i acabar desenvolupant fruits que no engreixen adequadament, fent-los inviables per a la seva comercialització. Aquest fenomen pot reduir significativament la producció i afectar-ne la qualitat.

Detall de tabella de pèsol afectada per baixes temperaturas (-3 oC)

Per evitar danys en els cultius, els productors de l’Espai Agrari poden aplicar diverses tècniques de protecció davant d’episodis de fred intens:

  • Ús de manta tèrmica: Es tracta d’un material lleuger que es col·loca sobre cultius baixos, com l’enciam o la tomaquera, per proporcionar una capa protectora davant les baixes temperatures. Aquesta tècnica és especialment efectiva quan les temperatures es mantenen properes als -1 °C o -2 °C.
Coberta amb manta tèrmica sobre cultiu d’enciam
Coberta amb manta tèrmica sobre cultiu de tomaquera
  • Reg per aspersió durant les hores més fredes: Aquesta tècnica consisteix a regar els cultius quan s’apropa la temperatura mínima del dia, generalment a la matinada. Quan l’aigua es congela sobre la planta, allibera calories i crea una capa de gel que actua com a aïllant, protegint el cultiu.

Tot i els efectes negatius sobre alguns cultius, el fred pot ser un aliat per a altres tipus de produccions. Cultius com els calçots, cebes, porros i bràssiques es beneficien de temperatures baixes, que afavoreixen el seu desenvolupament i milloren la qualitat del producte final.

A més, els hiverns amb temperatures baixes i fins i tot extremes ajuden a reduir la presència de plagues de cara a les estacions més càlides, millorant així la sanitat vegetal de l’entorn.

L’adaptació als canvis de temperatura i l’ús de tècniques agronòmiques adequades són clau per garantir la viabilitat dels cultius i mantenir una producció agrícola sostenible a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

COMPARTIR