El cultiu de calçots a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Calçots de La Vinya de Can Crosas
Calçots de La Vinya de Can Crosas

Els calçots són un dels productes estrella de l’hivern i de principis de primavera, una tradició gastronòmica que s’ha convertit en tot un símbol de la cuina catalana.

 A l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, aquest cultiu ha estat present durant dècades gràcies a les condicions òptimes del territori, on el clima suau i la qualitat del sòl afavoreixen la seva producció.

El conreu del calçot requereix paciència i tècnica. La seva producció comença amb la sembra de la llavor de ceba, que més tard es trasplanta per iniciar el procés de calçat, és a dir, anar cobrint els brots amb terra per afavorir el seu creixement en forma allargada i tendra. Aquesta tècnica, juntament amb l’ús de terres fèrtils i un reg controlat, permet obtenir un calçot dolç i de textura suau, característiques molt apreciades pels consumidors.

Molts productors de l’EABT han apostat pel cultiu del calçot com una alternativa per diversificar la seva producció, portant-lo als mercats locals, restaurants i directament als consumidors a través de la venda directa o les agrobotigues.

Un d’aquests productors és La Vinya de Can Crosas, a Palafolls. A l’agrobotiga de La Vinya de Can Crosas, a més de vendre’ls crus, van començar a oferir-los cuits i llestos per menjar. La iniciativa ha tingut una gran acollida i actualment, cada cap de setmana,  preparen al voltant de 10.000 calçots, a més dels que venen en fresc. Cuinats de manera tradicional, es presenten en caixes de porexpan que conserven la temperatura durant tres hores, permetent que els clients gaudeixin d’una calçotada autèntica sense complicacions.

Aquesta opció és perfecta per a aquelles persones que no disposen de l’equip necessari per coure’ls a casa, ja que es necessita una bona flama, sarments o fusta com el bruc per aconseguir el sabor i la cocció perfecta. La comoditat de tenir-los ja preparats ha fet que molts restaurants i entitats confiïn en La Vinya de Can Crosas per oferir calçotades de qualitat.

Cuinant els calçots a La Vinya de Can Crosas

L’aposta pel calçot a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera és un reflex de com la pagesia s’adapta a les necessitats del mercat i manté vives les tradicions. Gràcies a la feina dels productors, aquest producte de temporada arriba any rere any a llars i restaurants de la zona, oferint una experiència gastronòmica autèntica i de proximitat.

Si vols gaudir de calçots frescos i de qualitat, aposta pels productors de la Baixa Tordera i dona suport a la pagesia local.

COMPARTIR