El projecte d’hort d’Humana a Tordera

Els horts comunitaris de Tordera del projecte d'Humana
Els horts comunitaris de Tordera del projecte d'Humana

Així funciona el projecte dels horts comunitaris a Tordera, una iniciativa de la Fundació Humana per fomentar la integració social i l’agricultura ecològica

La Fundació Humana, coneguda per la seva tasca en la gestió de roba de segona mà, ha engegat un projecte innovador a Tordera que connecta comunitats a través de l’agricultura. Tot i que molts associen Humana exclusivament amb la recollida de roba, l’entitat destina una part dels seus recursos a projectes de cooperació internacional en salut, educació i agricultura a l’Àfrica, Llatinoamèrica i Àsia. Ara, des de fa una dècada, la fundació també impulsa projectes a nivell local amb el programa 3C: Cultivem el Clima i la Comunitat.

A Tordera, Humana gestiona un dels cinc horts comunitaris que l’entitat ha desenvolupat a Catalunya i Madrid. Aquest projecte social busca integrar diferents col·lectius locals i fomentar la convivència i el respecte per la natura. L’Ajuntament de Tordera ha cedit un terreny on quinze usuaris treballen i aprenen tècniques d’horticultura ecològica.

El procés de selecció d’aquests usuaris de vegades es realitza  en col·laboració amb serveis socials, buscant una representació diversa de la societat local. Això permet que els participants, provinents de diversos àmbits i orígens, puguin crear vincles i compartir experiències, generant un espai de relació i aprenentatge mutu.

Els usuaris del projecte reben formació mensual durant dos anys, en aspectes clau de l’horticultura, com el calendari de sembra, les associacions de cultius, la fertilitat del sòl i el compostatge, entre altres temes. Durant els dos anys del projecte per cada participant, no només aprenen a conrear la terra, sinó que també adopten hàbits alimentaris més saludables i adquireixen els coneixements necessaris per gestionar el seu propi hort en el futur.

A més dels coneixements agrícoles, l’hort ofereix als participants una via per desconnectar de la rutina diària i alleujar l’estrès. Com explica en Jordi, responsable del projecte, molts usuaris troben en aquest espai un lloc terapèutic on poden centrar-se en l’hort, compartir converses i deixar de banda les preocupacions.

El projecte no només produeix productes ecològics, sinó que també genera una gran satisfacció personal. Els participants s’emporten a casa el fruit directe del seu treball, la qual cosa resulta altament gratificant i permet als usuaris gaudir d’una connexió amb el seu esforç i dedicació.

El projecte d’hort d’Humana a Tordera exemplifica com una iniciativa local pot tenir un impacte significatiu en la vida de les persones, creant comunitats més fortes i promovent valors sostenibles. 

Per saber més informació sobre el projecte fes clic aquí!

COMPARTIR